Με την τραγωδία της Κύπρου το 1974, κατέπεσε η Χούντα στην Ελλάδα και ξεκίνησε η περίοδος εκείνη που αποκαλείται "Μεταπολίτευση". Η περίοδος αυτή έχει ταυτιστεί με την Αβασίλευτη Δημοκρατία και αποκαλείται Γ' Ελληνική Δημοκρατία. Ως Α' Ελληνική Δημοκρατία αποκαλείται εκείνη της επαναστατικής περιόδου μέχρι και την έλευση του Βασιλιά Όθωνα το 1832, οπότε η Ελλάδα εισήλθε στην περίοδο της Απόλυτης Μοναρχίας. Ως Β' Ελληνική Δημοκρατία αποκαλείται η περίοδος 1924-1935, κατά την οποία το πολίτευμα της Ελλάδας ήταν και πάλι Αβασίλευτη Δημοκρατία. Στο άρθρο αυτό παρατίθενται, σε μορφή χρονολογικής σειράς, τα τεκμήρια της θεσμικής διαδρομής που ακολουθήθηκε για την διεξαγωγή εκλογών & τον σχηματισμό Βουλής, την διεξαγωγή Δημοψηφίσματος για το πολιτειακό και την επεξεργασία & ψήφιση του Συντάγματος. Στο τέλος του κειμένου θα βρείτε τα πρακτικά των συζητήσεων, σε Επιτροπές και Ολομέλεια της Βουλής, για το νέο Σύνταγμα.
...::: Το χρονολόγιο :::...
Την 1η Αυγούστου 1974, δημοσιεύτηκε η Συντακτική Πράξη "Αποκατάστασης της Δημοκρατικής Νομιμότητας" (ΦΕΚ Α 213/1975).
Την 3η Οκτωβρίου 1974 εκδόθηκε Συντακτική Πράξη (ΦΕΚ Α 277/1974) η οποία καθόριζε ότι τα εγκλήματα των πραξικοπηματιών υπάγονται στην αρμοδιότητα του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών.
Ταυτόχρονα, την 4η Οκτωβρίου 1974 δημοσιεύτηκε και η Συντακτική Πράξη (ΦΕΚ Α 282/1974) για τη διενέργεια Δημοψηφίσματος ώστε ο ελληνικός λαός να αποφασίσει για το πολίτευμα
Στις 24 Δεκεμβρίου 1974, με το Γ' Ψήφισμα (ΦΕΚ Α 375/1974) συστήθηκε κοινοβουλευτική επιτροπή 33 βουλευτών και 15 αναπληρωματικών για την επεξεργασία του Κυβερνητικού Σχεδίου Συντάγματος.
Μεταξύ άλλων, περιείχε αναχρονιστικές και αντιδραστικές διατάξεις όπως εκτοπίσεις (άρθρο 5) και απαγόρευση πολιτικών κομμάτων (άρθρο 12). Το σχέδιο παρείχε υπέρμετρες εξουσίες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημείο στο οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου αντέδρασε έντονα. Εξάλλου, το ΠΑΣΟΚ, με την Αναθεώρηση του 1986 περιόρισε δραστικά τις εξουσίες του ΠτΔ.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου χαρακτήρισε το σχέδιο της ΝΔ "Παπαδοπουλικό".
Ένα ακόμα ζήτημα με το σχέδιο που παρουσίασε η ΝΔ ήταν το μυστήριο γύρω από τον συντάκτη του. Η Νέα Δημοκρατία για κάποιο λόγο κρατούσε επτασφράγιστο μυστικό το ποιος ήταν ο εμπνευστής του. Όπως είχε επισημάνει ο Μαύρος:
Το σχέδιο συντάγματος, συζητήθηκε σε δύο Υποεπιτροπές (Υποεπιτροπή Α & Υποεπιτροπή Β), στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια.
Τα αρχεία των πρακτικών ήταν "χύμα" σε μορφή εικόνας. Απαιτήθηκε επεξεργασία και μετατροπή σε .pdf για αυτό και βάλαμε watermark.