13 March 2023

Τέμπη: Ο Μητσοτάκης ζητούσε και το 2021 συγνώμη εκ μέρους των προηγούμενων κυβερνήσεων


Σε ανάρτηση του στο Facebook την Κυριακή 5 Μαρτίου 2023, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε συγνώμη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα που έγινε την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου στα Τέμπη. Μάλιστα, έφτασε σε τέτοιο σημείο ευσπλαχνίας που ζήτησε συγνώμη και εξ ονόματος όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ανέφερε συγκεκριμένα:

Και ξεκινώ με τα αυτονόητα. Ως πρωθυπουργός, οφείλω σε όλους, αλλά πάνω από όλα στους συγγενείς των θυμάτων, μια μεγάλη ΣΥΓΓΝΩΜΗ. Τόσο προσωπική, όσο και στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια. Γιατί, πράγματι, στην Ελλάδα του 2023, δεν γίνεται δυο τρένα να κινούνται αντίθετα στην ίδια γραμμή και να μην το έχει αντιληφθεί κανείς.


Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει τόση μεγαλοψυχία. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μητσοτάκης, σαν ένας Χριστός της πολιτικής, σηκώνει στην πλάτη του τις αμαρτίες άλλων. Δεν είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζει αυτή την επικοινωνιακή στρατηγική. 

Πάμε πίσω στον Μάρτιο του 2021. Την Κυριακή 7 Μαρτίου 2021, όταν η χώρα ήταν σε καραντίνα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, είχε σημειωθεί ένα (ακόμα) περιστατικό αστυνομικής βίας στην Πλατεία Νέας Σμύρνης.






Μετά το περιστατικό βίας στην Πλ. Νέας Σμύρνης, οι πολίτες της Νέας Σμύρνης έκαναν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το περιστατικό, στις οποίες η αστυνομική βία εντάθηκε. 

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, με θέμα: «Πρωτοφανής αστυνομική βία εις βάρος των πολιτών  με πρόσχημα την τήρηση υγειονομικών μέτρων που ο Πρωθυπουργός και στελέχη της κυβέρνησης διαρκώς παραβιάζουν». Την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021, στην "ώρα του πρωθυπουργού", έγινε συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή.

Στην ομιλία του ενώπιον της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αυτό που έκανε και με την τραγωδία των Τεμπών. Δεν ζήτησε συγνώμη για τα πεπραγμένα της Κυβέρνησής του αλλά για τα πεπραγμένα των προηγούμενων Κυβερνήσεων. Μεταξύ άλλων, είπε (εδώ τα πρακτικά της συζήτησης):

Έχω µια ευθύνη, όµως, ως Πρωθυπουργός της χώρας -γιατί η χώρα έχει συνέχεια και το κράτος έχει συνέχεια- να ζητήσω συγγνώµη από όλους όσοι πληγώθηκαν από κρούσµατα αστυνοµικής βίας κατά το παρελθόν και επί δικών µας ηµερών και επί δικών σας ηµερών, κύριε Τσίπρα. Και από τους συνταξιούχους που ψεκάσατε εγώ θα ζητήσω συγγνώµη και από τα περιστατικά αστυνοµικής βίας που προηγήθηκαν της δικιάς µας διακυβέρνησης εγώ θα ζητήσω συγγνώµη.

Εδώ μπορείτε να βρείτε το βίντεο της συζήτησης στην Βουλή.

Βλέπουμε λοιπόν ότι αυτό που έκανε για την τραγωδία των τεμπών δεν είναι καινοφανές. Δεν είναι πρώτη φορά που ο Πρωθυργός κάνει διασπορά των ευθυνών του σε προηγούμενες κυβερνήσεις για να την "σαλαμοποιήσει" και τελικά να απεκδυθεί από αυτές και να εμφανιστεί ως αναμάρτητος. Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγνώμη του είναι κούφια και άνευ περιεχομένου. Πρόκειται για πάγια επικοινωνιακή στρατηγική που ακολουθεί. Και δείχνει το ανύπαρκτο ηθικό ανάστημα του ανδρός.  


Ολόκληρη η ανάρτηση του Μητσοτάκη 

Σήμερα θα ήθελα να γράψω για την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη. Χωρίς ξύλινα λόγια, χωρίς να επαναλαμβάνω τα τετριμμένα. Να κάνω μια προσπάθεια να βάλω σε σειρά τις σκέψεις μου και σε λόγια τα συναισθήματά μου.

Και ξεκινώ με τα αυτονόητα. Ως πρωθυπουργός, οφείλω σε όλους, αλλά πάνω από όλα στους συγγενείς των θυμάτων, μια μεγάλη ΣΥΓΓΝΩΜΗ. Τόσο προσωπική, όσο και στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια. Γιατί, πράγματι, στην Ελλάδα του 2023, δεν γίνεται δυο τρένα να κινούνται αντίθετα στην ίδια γραμμή και να μην το έχει αντιληφθεί κανείς.

Δεν μπορούμε, δεν θέλουμε και δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από το ανθρώπινο σφάλμα. Αν το έργο της Τηλεδιοίκησης είχε ολοκληρωθεί, αυτό το δυστύχημα θα ήταν πρακτικά αδύνατο να είχε συμβεί. Το γεγονός ότι το Ψηφιακό Σύστημα Ελέγχου θα λειτουργεί πλήρως μέσα στους επόμενους μήνες δεν είναι δικαιολογία. Το αντίθετο. Κάνει τον πόνο μου ακόμα μεγαλύτερο που δεν προφτάσαμε να το ολοκληρώσουμε πριν συμβεί το κακό.  

Η Δικαιοσύνη θα ερευνήσει ταχύτατα την τραγωδία και θα αποδώσει ευθύνες. Ενώ τις επόμενες μέρες ο αρμόδιος υπουργός θα ανακοινώσει παρεμβάσεις άμεσης βελτίωσης της ασφάλειας των σιδηροδρόμων μέχρι να ολοκληρωθεί το Ηλεκτρονικό Σύστημα Διοίκησης. Τώρα, έχουμε χρέος να σταθούμε δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων, αναγνωρίζοντας με θάρρος τα σφάλματα του κράτους.

Όμως, ούτε αυτά φτάνουν. Θα ζητήσω αμέσως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από φίλες χώρες τη συνδρομή τους σε τεχνογνωσία, ώστε να αποκτήσουμε, επιτέλους, σύγχρονα τρένα. Και θα αγωνιστώ για να έχουμε πρόσθετη κοινοτική χρηματοδότηση προκειμένου να συντηρηθεί και να αναβαθμιστεί γρήγορα το υφιστάμενο δίκτυο.

Τέλος, θα προτείνω σε όλα τα κόμματα να δεσμευτούμε από τώρα ότι, στην επόμενη Βουλή, θα συσταθεί Ειδική Επιτροπή που θα διερευνήσει την πονεμένη ιστορία των ελληνικών σιδηροδρόμων όλη την τελευταία εικοσαετία. Όσα δεν έγιναν τόσα χρόνια πρέπει να τα κάνουμε τώρα και γρήγορα.

Γνωρίζουμε όλοι ότι οι σιδηρόδρομοι της πατρίδας είναι βαθιά προβληματικοί. Είναι ίσως η ακραία έκφραση μιας Ελλάδας που δεν μας ταιριάζει και θέλουμε να την αφήσουμε πίσω.

Ξέρω ότι πολλοί σήμερα θα θυμούνται τη φράση ενός προκατόχου μου ότι «αυτή είναι η Ελλάδα». Όμως όχι, δεν είναι μόνον αυτή. Υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα, εκεί έξω, που μας δίνει ελπίδα, πίστη και δύναμη.

Την είδαμε όλοι και μετά το τραγικό δυστύχημα. Στους πυροσβέστες, στους διασώστες και στο ΕΚΑΒ που βρέθηκαν εκεί από την πρώτη στιγμή. Στους γιατρούς και υγειονομικούς που οργάνωσαν αμέσως την περίθαλψη των τραυματιών. Στον Στρατό. Αλλά και στους ειδικούς της Αστυνομίας που διεκπεραίωσαν ταχύτατα την οδυνηρή αποστολή της ταυτοποίησης των σορών. Ώστε να επιστραφούν στις οικογένειές τους για να πενθήσουν.

Το πρόσωπο της καλύτερης Ελλάδας είδαμε, επίσης, στους επιβάτες που ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν τους συνεπιβάτες τους. Στις Ελληνίδες και τους Έλληνες που έσπευσαν ενωμένοι να δώσουν αίμα. Αλλά και στα νέα παιδιά που διαδήλωσαν βουβά και ειρηνικά, κρατώντας ένα κερί και με σύνθημα «φταίει η κακιά η (χ)ώρα». Ένα σύνθημα που η αλήθεια του μας πονά όλους.

Προσωπικά είμαι στην πολιτική για να αλλάξω αυτή την «κακιά τη χώρα», αυτήν την παλαιά Ελλάδα που μας πληγώνει. Γι’ αυτό προσπαθώ, κάθε μέρα. Άλλοτε τα καταφέρνω και άλλοτε όχι. Ξέρω καλά, ωστόσο, πόσο καλύτερη μπορούμε να κάνουμε την πατρίδα μας αν σαρώσουμε τα απομεινάρια του παρελθόντος που μας κρατάνε πίσω. Και για αυτήν την Ελλάδα που μας αξίζει θα συνεχίσω να αγωνίζομαι.

Εδώ σταματώ. Σήμερα, Κυριακή της Ορθοδοξίας, ανάβουμε όλοι ένα κερί στη μνήμη αυτών που έφυγαν τόσο άδικα και τόσο πρόωρα.