Κυκλοφορεί η είδηση ότι το κόμμα του Κασιδιάρη "Εθνικό Κόμμα Έλληνες" θα απορροφηθεί από το κόμμα του πρώην αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αναστάσιου Κανελλόπουλου "ΕΑΝ" και ότι κ Κασιδιάρης δεν θα είναι υποψήφιος.
Η ανάγνωση κάποιων είναι ότι κάνουν πίσω υπό τον φόβο να τους μπλοκάρει ο Άρειος Πάγος.
Η εκτίμηση μας είναι ότι δεν πρόκειται ούτε για "θυσία Κασιδιάρη" ούτε για υπαναχώρηση μπροστά στο εκλογικό μπλόκο από τον Άρειο Πάγο. Αυτό που φαίνεται να δείχνει η κίνηση αυτή είναι ότι έχουν το βλέμμα στραμμένο σε 2η κάλπη μετά τις εκλογές της 21ης Μαίου 2023. Ο προγραμματισμός τους φαίνεται να δείχνει ότι σκοπεύουν τον Ιούλιο να γίνει βουλευτής ο Κασιδιάρης.
Σύμφωνα με το άρθρο 32 του ΠΔ 26/2012, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά την νέα τροπολογία Βορίδη, αποστερούνται του δικαιώματος να καταρτίσουν ψηφοδέλτιο και να συμμετάσχουν στις εκλογές τα κόμματα εκείνα στα οποία η πραγματική ηγεσία έχει έστω και πρωτόδικες καταδίκες για κάποια αδικήματα. Με την διάταξη αυτή, το "εκλογικό φρένο" μπαίνει όχι μόνο στις περιπτώσεις στις οποίες ο καταδικασμένος είναι ο "επίσημος" αρχηγός του κόμματος, δηλαδή καταγραφεται επίσημα ως τέτοιος στο καταστατικό ή σε άλλη απόφαση του κόμματος. Το "εκλογικό φρένο" μπαίνει και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες άλλος εμφανίζεται ως επίσημος αρχηγός (αχυράνθρωπος) και άλλος είναι ο πραγματικός.
Το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου δεν θα μπει στην διαδικασία κρίσης σε κάθε περίπτωση και για κάθε κόμμα το οποίο θα καταθέσει συνδυασμό. Εάν για παράδειγμα καταρτίσουν συνδυασμούς 30 κόμματα, δεν θα γίνουν 30 δίκες από τον Άρειο Πάγο. Θα επιλέξει αυτεπαγγέλτως σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να ενεργήσει.
Το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου θα κληθεί να κρίνει όχι άπαξ αλλά και σε κάθε επόμενη εκλογική διαδικασία. Κάθε εκλογή είναι αυτοτελής. Τυχόν επόμενες εκλογές δεν αποτελούν συνέχεια των προηγούμενων. Δηλαδή, η κρίση του Αρείου Πάγου η οποία θα γίνει για τις εκλογές της 21ης Μαίου 2023 δεν θα αφορά και τυχόν επόμενες εκλογές. Αν γίνουν και δεύτερες εκλογές τον Ιούλιο του 2023, ο Άρειος Πάγος θα κληθεί εκ νέου να κρίνει.
Ακόμα και αν ο Κασιδιάρης δεν είναι ούτε καν υποψήφιος με το κόμμα του Αναστάσιου Κανελλόπουλου στις εκλογές της 21ης Μαίου 2023, ο Άρειος Πάγος, αρχικά θα εξετάσει το έαν πρέπει αυτεπαγγέλτως να ξεκινήσει την διαδικασία κρίσης περί του εάν το κόμμα συμμορφώνεται με την εκλογική νομοθεσία, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί με τις τροπολογίες Βορίδη. Εάν ο Άρειος Πάγος ξεκινήσει την διαδικασία κρίσης τότε θα πρέπει να αποφανθεί και για την συνταγματικότητα των τροπολογιών Βορίδη.
Στην περίπτωση, λοιπόν, κατά την οποία ο Κασιδιάρης δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές της 21η Μαίου 2023, τότε σε ό,τι αφορά στην δικαστική κρίση τα σενάρια είναι δύο (2):
- είτε ο Άρειος Πάγος δεν θα μπει καν σε διαδικασία αυτεπάγγελτης κρίσης διότι όπως αναφέραμε και πριν, αυτή δεν γίνεται αυτομάτως για κάθε κόμμα το οποίο καταθέτει στον Άρειο Πάγο τους συνδυασμούς του.
- είτε θα ξεκινήσει αυτεπαγγέλτως την διαδικασία για να κρίνει εάν ο Κασιδιάρης, παρά το γεγονός ότι δεν είναι στα ψηφοδέλτια, είναι ο πραγματικός αρχηγός του κόμματος. Αυτή η περίπτωση μπορεί να οδηγήσει
- είτε στην κρίση ότι ο Κασιδιάρης είναι ο πραγματικός αρχηγός και ότι το κόμμα δεν μπορεί νομίμως να καταρτίσει ψηφοδέλτιο και να λάβει μέρος στις εκλογές
- είτε ότι ο Κασιδιάρης δεν είναι ο πραγματικός αρχηγός οπότε το κόμμα μπορεί να καταρτίσει ψηφοδέλτιο και να λάβει κανονικά μέρος στις εκλογές.
Εάν ο Άρειος Πάγος δεν μπει καν στην αυτεπάγγελτη διαδικασία κρίσης ή εάν το κάνει αλλά δεν εμποδίσει την κάθοδο στις εκλογές τότε το αποτέλεσμα θα είναι υπέρ του Κασιδιάρη καθώς θα έχει αποσυνδεθεί το πρόσωπο του από την πραγματική ηγεσία του κόμματος.
Αυτό το αποτέλεσμα θα αξιοποιηθεί σε επόμενες εκλογές στις οποίες ο Κασιδιάρης θα είναι υποψήφιος βουλευτής. Και ναι μεν η απόφαση του Αρείου Πάγου για τις εκλογές Μαίου 2023 δεν δεσμεύει την κρίση του για τις επόμενες εκλογές αλλά παρόλα αυτά θα πρέπει να αιτιολογηθεί τυχόν μεταστροφή. Θα πρέπει να αιτιολογηθεί το γιατί τον Μάιο ο Κασιδιάρης δεν ήταν πραγματικός αρχηγός του κόμματος ενώ τον Ιούλιο, όπου η μόνη αλλαγή θα είναι ότι μπήκε στο ψηφοδέλτιο, τον κατέστησε ξαφνικά και πραγματικό αρχηγό. Επομένως, είναι εξαιρετικά πιθανό, αν όχι βέβαιο, ότι με αυτή την εξέλιξη θα έχει ξεπεραστεί το εμπόδιο της πραγματικής ηγεσίας και σε ενδεχόμενη δεύτερη κάλπη τον Ιούλιο.
Αν λοιπόν στις εκλογές της 21ης Μαίου 2023, λάβει κανονικά μέρος το κόμμα Κανελλόπουλου και γίνουν και δεύτερες εκλογές τον Ιούλιο στις οποίες θα κατέβει ως υποψήφιος ο Κασιδιάρης τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι το εμπόδιο της πραγματικής ηγεσίας θα έχει ξεπεραστεί. Απομένει το επόμενο εμπόδιο το οποίο θα πρέπει να ξεπεραστεί και το οποίο είναι αυτό της κρίσης περί του ότι το κόμμα εξυπηρετεί την "ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος".
Σύμφωνα με τις τροπολογίες Βορίδη, το άρθρο 32 του ΠΔ 26/2012 προβλέπει ότι θα πρέπει"γ) Η οργάνωση και η δράση του κόμματος να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. H κρίση περί του ότι η δράση του πολιτικού κόμματος δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος δύναται να λάβει χώρα μόνο όταν υφίσταται καταδίκη σε οποιονδήποτε βαθμό υποψηφίων βουλευτών ή ιδρυτικών μελών ή διατελεσάντων προέδρων για τα αδικήματα των άρθρων 134, 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα".
Πρόκειται για την διάταξη του άρθρου 29 παρ 1 εδ β του Συντάγματος. Όπως έχουμε ήδη αναλύσει στο άρθρο μας Απαγόρευση Κασιδιάρη: Όταν το 1975 ο Φλωράκης είχε προβλέψει τί θα κάνει το 2023 ο Βορίδης πρόκειται για αμφιβόλου συνταγματικότητας διάταξη καθώς δεν προκύπτει ότι η βούληση του ιστορικού νομοθέτη ήταν να μπορεί να ελέγχεται δικαστικά η προϋπόθεση αυτή.
Επιπλέον, η διάταξη αυτή φαίνεται να παραβιάζει ταυτόχρονα και τα άρθρα 51 παρ. 3 και 55 παρ. 1 του Συντάγματος τα οποία απαιτούν αμετάκλητη καταδίκη για την στέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.
Τέλος, η διάταξη φαίνεται να παραβιάζει και το τεκμήριο αθωότητας, άρα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), καθώς μέχρι την αμετάκλητη καταδίκη οποιαδήποτε τεκμαίρεται αθώος.
Εκτίμησή μας είναι ότι και αυτό το εμπόδιο θα ξεπεραστεί. Ακόμα και αν ο Άρειος Πάγος κρίνει ότι το κόμμα "δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος" επειδή στα ψηφοδέλτια συμμετείχε ο Κασιδιάρης τότε η επόμενη δικαστική κρίση θα έρθει από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο ως εκλογοδικείο στο οποίο μπορούν να προσφύγουν κατά τα άρθρα 58 και 100 του Συντάγματος. Σε άρθρο του στα ΝΕΑ ο ο επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), Χρίστος Γεραρής, σημειώνει ότι "για πρώτη φορά στα χρονικά το ΑΕΔ μπορεί να κληθεί είτε να ανακατανείμει τις έδρες ενός κόμματος στα άλλα κόμματα, εφόσον ακυρωθεί εκ των υστέρων η συμμετοχή του στις εκλογές, ή σε διαφορετική περίπτωση να αποφασίσει επαναληπτικές εκλογές σε όλη την επικράτεια".
Αν δεν δικαιωθούν εκεί τότε ανοίγει ο δρόμος για προσφυγή ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο οποίο είναι πιθανό ότι θα δικαιωθούν.
UPDATE 26.04.2023: Την άποψη ότι το άρθρο 29 του Συντάγματος υιοθετεί και ο πρώη Πρόεδρος του ΣτΕ σε άρθρο στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (pdf) με τίτλο Το συνταγματικό πρόβλημα των εκλογών. Δείτε σχετικά το άρθρο μας: ΑπαγόρευσηΚασιδιάρη: Δεν ελέγχεται δικαστικά το άρθρο 29 του Συντάγματος λέει ο πρ. Πρόεδρος ΣτΕ κος. Ρίζος.
Διαβάστε τα σχετικά άρθρα μας:
Εκλογές 2023 - Απαγόρευση Κασιδιάρη: Υπόμνημα κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο ΝΔ & ΚΙΝΑΛ
Δεν ελέγχεται δικαστικά το άρθρο 29 του Συντάγματος λέει ο πρ. Πρόεδρος ΣτΕ κος. Ρίζος.
Απαγόρευση Κασιδιάρη - Εκλογές 2023: Δημοσιεύτηκε ο Ν. 5043/2023 για την απαγόρευση Κασιδιάρη
Απαγόρευση Κασιδιάρη: Δημοσιεύτηκε η απόφαση του Αρείου Πάγου - 13 συνδυασμοί εκτός
Απαγόρευση Κασιδιάρη: Δημοσιεύτηκε ο Νόμος 5019/2023 που τροποποιεί την εκλογική νομοθεσία
Απαγόρευση Κασιδιάρη: Όταν το 1975 ο Φλωράκης είχε προβλέψει τί θα κάνει το 2023 ο Βορίδης
.