Πέθανε την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023 ο πολιτικός Θεόδωρος Πάγκαλος. Σημείο αναφοράς θεωρείται από πολλούς ο τραχύς και ο κυνικός λόγος του
Στο άρθρο αυτό δεν θα αναφερθούμε στον Θόδωρο Πάγκαλο αλλά στον παππού του. Ανατρέχουμε σε δύο ιστορικά περιστατικά τα οποία αφορούν τον Θ. Πάγκαλο, ο οποίος είχε κάνει πραξικόπημα την 25η Ιουνίου 1925.
Τα περιστατικά αυτά είναι ιλαροτραγικά και έχουν ενδιαφέρον διότι ο λόγος του παππού φαίνεται ότι έμοιαζε αρκετά με του εγγονού.
Το πρώτο περιστατικό αφορά το πραξικόπημα που έκανε το 1925. Όπως μας μεταφέρει ο Γρηγόριος Δαφνής στο βιβλίο του "Η Ελλάς μεταξύ δύο πολέμων", (Τόμος Α, σελ. 278), παραμονή της δικτατορίας του Πάγκαλου, την 24η Ιουνίου 1925, συνεδριάζε η εθνοσυνέλευση με αντικείμενο την ψήφιση νομοσχεδίου με το οποίο θα καθιερώνονταν η αναλογική ως εκλογικό σύστημα.
Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο Υπ. Στρατιωτικών Κ. Γόντικας ρώτησε τον Θ. Πάγκαλο εάν θα κάνει πραξικόπημα.
Ο Θ. Πάγκαλος, ευθύτατα και κυνικά του απάντησε: "Και βέβαια θα κάμω κίνημα" και απομακρύνθηκε λες και δεν είχε συμβεί τίποτα, λες και είχε πει κάποιο αστείο.
Το δεύτερο περιστατικό αφορά στην επιθυμία του Πάγκαλου να τροποποιήσει το σύνταγμα ώστε να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να αποκτήσει δικαιώματα αντίστοιχα του Προέδρου των ΗΠΑ (Γρηγόριος Δαφνής "Η Ελλάς μεταξύ δύο πολέμων", Τόμος Α, σελ. 312).
Στις 18 Μαρτίου 1926 και χωρίς να προβλέπεται από το Σύνταγμα, ο Πάγκαλος δημοσίευσε συντακτική πράξη (ΦΕΚ Α 95/18.03.1926) με την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλέγονταν απευθείας από τον λαό και προκήρυξε εκλογές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας την 4η Απριλίου 1926.
Ο Πάγκαλος άρχισε να συμβουλεύεται νομομαθείς για τον τρόπο με τον οποίο θα άλλαζε το Σύνταγμα ώστε να περιλαμβάνει διατάξεις περί των δικαιωμάτων του Προέδρου αντίστοιχες του αμερικανικού συντάγματος.
Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών, Θρασύβουλος Πετμεζάς, ρώτησε τον Θεόδωρο Πάγκαλο με ποιο δίκαίωμα θα τροποποιούσε το Σύνταγμα. Ο Πάγκαλος, κυνικότατα του απάντησε ότι στην αρχή ο κόσμος θα εκπλαγεί, μετά θα πει ότι ίσως και να είναι καλό και στο τέλος, μετά από 5-6 ημέρες θα το έχει ξεχάσει.
Η δήλωση αυτή, ότι σε 5-6 ημέρες θα το έχουν ξεχάσει, φαίνεται ότι υιοθετήθηκε και από τις επόμενες γενιές πολιτικών.