[..] Διανύουμε την εποχή του άκρατου «δικαιωματισμού», χωρίς να υπολογίζονται οι αντίστοιχες υποχρεώσεις και τα καθήκοντα, που οφείλουμε να σεβόμαστε και να εκπληρώνουμε [..] αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στον από 21 Δεκεμβρίου 2023 εορταστικό χαιρετισμό της Προέδρου του Αρείου Πάγου, κας. Ιωαννας Κλάπα προς τους συναδέλφους της και τους δικαστικούς υπαλλήλους.
Ο "εορταστικός" χαιρετισμός εγείρει πολλά ερωτήματα.
Κατ' αρχάς, τί ακριβώς εννοεί η αξιότιμη κυρία πρόεδρος με την χρήση του όρου "δικαιωματισμός" και ιδίως, τί εννοεί "άκρατος δικαιωματισμός"? Ότι η κοινωνία έχει "ξεφύγει" και ασχολείται με τα δικαιώματα πιο πολύ από όσο θα έπρεπε? Ότι υπάρχει ένα "όριο δικαιωματισμού" που η ίδια το γνωρίζει ενώ οι πολίτες το αγνοούν και ως εκ τούτου το ξεπερνούν? Εννοεί άραγε ότι η πολλή ελευθερία βλάπτει την κοινωνία? Εννοεί μήπως ότι θα πρέπει κάποιος (ποιος άραγε?) να περιορίσει τις διεκδικήσεις της κοινωνίας στο πεδίο των δικαιωμάτων ή ότι θα πρέπει οι πολίτες να αυτοπεριοριστούν? Κινδυνεύει η Δημοκρατία μας από τους δικαιωματιστές? Κινδυνεύει η κοινωνία?
Από την άλλη, από πότε ο θεσμός τον οποίο εκπροσωπεί η αξιότιμη κυρία Πρόεδρος, περιλαμβάνει και την εκφορά κρίσεων για την ηθική ή whatever "στάθμη" των πολιτών ή της κοινωνίας ή μερίδας αυτής? Από πότε ο θεσμικός ρόλος του Προέδρου του ΑΠ περιλαμβάνει την αξιολόγηση της κοινωνίας? Και σε κάθε περίπτωση, τί θέση έχει μια τέτοια κρίση σε ένα εορταστικό μήνυμα?
Επιπλέον, η χρήση του όρου "δικαιωματισμός" είναι εντελώς άστοχη. Πρόκειται για όρο στον οποίο έχουν προσδώσει αρνητικό πρόσημο η δεξιά και η ακροδεξιά και είναι βέβαιο ότι η Πρόεδρος του ΑΠ το αγνοεί. Βρίσκεται στο λεξιλόγιο όσων χρησιμοποιούν όρους όπως "λάθρο" για να κατονομάσουν τους παράτυπους μετανάστες ή "άπλυτοι" για να αναφερθούν στους αριστερούς. Θα ήταν αδιανόητο να χρησιμοποιήσει τον όρο "λάθρο" ή "άπλυτος" σε μήνυμά του ένας δικαστικός λειτουργός. Το ίδιο αδιανόητη είναι και η χρήση του όρου δικαιωματισμός. Διότι ανήκει στην φρασεολογία εκείνων που στην πραγματικότητα σιχαίνονται την φιλελεύθερη δημοκρατία. Εκείνων οι οποίοι υποβιβάζουν τους θεσμούς και τα δικαιώματα σε αξίες β' διαλογής.
Παραθέτουμε αντίστοιχες ευχές της προηγούμενης Προέδρου του ΑΠ κας. Γεωργίου το 2021, σε συναδέλφους της και σε δικαστικούς υπαλλήλους. Όπως θα διαπιστώσετε, είχαν περιοριστεί καθαρά σε ευχές και όχι στην κρίση περί της κοινωνίας.
Η δικαστική λειτουργία είναι μία από τις τρεις καταστατικές λειτουργίες. Οι δικαστικοί λειτουργοί δεν φυλάνε "Θερμοπύλες" διατήρησης του "κοινωνικού καθεστώτος". Δεν κουβαλάνε στην πλάτη τους την ευθύνη για επενδυτικές βαθμίδες και την ανάπτυξη του ΑΕΠ. Δεν βασίζεται σε αυτούς η κοινωνία ή το έθνος. Δεν συγκυβερνούν. Δεν είναι δικό τους ζήτημα το αν θα αποπληρώσουμε το ΔΝΤ. Δεν είναι παιδαγωγοί του έθνους ούτε είναι αρμοδιότητά τους να εμπεδώσουν ένα μίνιμουμ ηθικής στην κοινωνία. Ο ρόλος τους είναι η εφαρμογή του νόμου και μόνο. Δεν νομοθετούν και δεν είναι οι ρυθμιστές του πολιτεύματος. Η νομιμοποίησή τους βασίζεται στην λαϊκή κυριαρχία. Κάτι πάει πολύ λάθος αν υπάρχουν δικαστικοί λειτουργοί οι οποίοι θεωρούν ότι φυλάνε Θερμοπύλες για το πού πάει η πατρίδα, η οικονομία, η πολιτική και η ηθική της κοινωνίας (αν θεωρήσουμε ότι υπάρχει τέτοια).