19 June 2024

Τέμπη: Νέος "τρενάρχης" ο Βασίλης Οικονόμου - Ανέλαβε Υφυπουργός αρμόδιος για τον ΟΣΕ

 

Υφυπουργός Μεταφορών αρμόδιος για τον ΟΣΕ ανέλαβε ο Βασίλης Οικονόμου.

Κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό της Παρασκευής 14 Ιουνίου 2024, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διόρισε τον Βουλευτή της ΝΔ Βασίλη Οικονόμου ως Υφυπουργό Μεταφορών (ΠΔ 32/2024 ΦΕΚ Α 91/14.06.2024). Δείτε σχετικά το άρθρο μας Ανασχηματισμός: Δημοσιεύτηκαν τα Προεδρικά Διατάγματα.

Η ανάθεση αρμοδιοτήτων στον νέο Υφυπουργό Μεταφορών έγινε με την από 17.06.2024 υπ' αριθμ. 277/2024 Απόφαση του Πρωθυπουργού (ΦΕΚ B 3466/17.06.2024). 

Μεταξύ άλλων, με το άρθρο 1 της εν λόγω απόφασης, ανατίθεται στον νέο Υφυπ. Μεταφορών και η εποπτεία και ρύθμιση οργανωτικών θεμάτων του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος Α.Ε. (ΟΣΕ Α.Ε.),

Αναλυτικά, οι φορείς των οποίων την  εποπτεία και ρύθμιση οργανωτικών θεμάτων αναλαμβάνει ο Βασίλης Οικονόμου είναι οι εξής:

1.Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών Α.Ε. («Ο.Α.Σ.Α. Α.Ε.»),

2. Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε. («Ο.ΣΥ. Α.Ε.»),

3. Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε. («ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.»),

4. Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος Α.Ε. («Ο.Σ.Ε. Α.Ε.»),

5. Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης («Ο.Α.Σ.Θ.») 

6. Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης Α.Ε. («Ο.Σ.Ε.Θ. Α.Ε.»)



Οι αρμοδιότητες αυτές, οι οποίες περιήλθαν πλέον στον κο. Οικονόμου, είχαν ανατεθεί στην προηγούμενη Υφ. Μεταφορών κα. Χριστίνα Αλεξοπούλου τον Ιούλιο του 2023 (ΦΕΚ Β 4410/10.07.2023η οποία παραιτήθηκε κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό. 

Σημειώνεται ότι ο εκάστοτε Υφυπουργός Μεταφορών αρμόδιος για τον ΟΣΕ δεν έχει κάποια ιδιαίτερη αρμοδιότητα ή εξουσία σε ό,τι αφορά στην διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών μελών της Κυβέρνησης. Με άλλα λόγια, δεν είναι αρμοδιότητα ή εξουσία του κου. Οικονόμου να αποφασίσει ή να απορρίψει την συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τα Τέμπη. Η αρμοδιότητα αυτή είναι της Βουλής σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος. Σίγουρα όμως, οι τοποθετήσεις του και οι παρεμβάσεις του θα έχουν ιδιαίτερη αξία διότι ο φορέας του οποίου ανέλαβε την εποπτεία και ρύθμιση οργανωτικών θεμάτων, δηλ. του ΟΣΕ, καθώς και κάποια στελέχη του ΟΣΕ, είναι εμπλεκόμενα στην υπόθεση των Τεμπών.

Οι αρμοδιότητες της ΕΡΓΟΣΕ και της ΓΑΙΑΟΣΕ παραμένουν στον Υφυπουργό Μεταφορών Νίκο Ταχιάο (ΦΕΚ Β 4410/10.07.2023), ο οποίος δεν απομακρύνθηκε κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό.
















Photo by Bart Christiaanse on Unsplash