27 June 2024

Υπόθεση Λύτρα: Με προσφυγή στο Ευρωκοινοβούλιο και τον CCBE απαντά στον Άρειο Πάγος η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

Την Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024 και για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά, αυθημερόν και μόλις 2 ώρες μετά την απόφαση Ανακριτή και Εισαγγελέα να αφήσουν τον Λύτρα ελεύθερο με περιοριστικούς όρους, η Πρόεδρος και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με Δελτίο Τύπου διέταξαν την κατεπείγουσα προκαταρκτική πειθαρχική έρευνα των δικαστικών λειτουργών που επέβαλλαν περιοριστικούς όρους αντί προφυλάκισης στον Λύτρα.

Ακολουθήστε μας στο mastodon, στο twitter και στο Facebook

Ποια είναι η στάση και η αντίληψή σας για το Ποινικό Δίκαιο στην Ελλάδα? Αφιερώστε 5 λεπτά από τον χρόνο σας για να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιό μας εδώ.

Η διενέργεια πειθαρχικού ελέγχου για δικαιοδοτική κρίση των δικαστικών λειτουργών, και δη, διά δελτίου τύπου,  προκάλεσε άμεση την αντίδραση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων αλλά και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που ανέδειξαν 

- το αντισυνταγματικό (ενάντια στο άρθρο 87 παρ. 2 του Συντάγματος) και 

το παράνομο (ενάντια στο άρθρο 109 παρ. 4 του Ν. 4938/2022)

της ενέργειας αυτής της Προέδρου και της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Την Τρίτη 25 Ιουνίου 2024, ο Άρειος Πάγος απάντησε στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων και στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με δελτίο τύπου το οποίο, αντί να διαφωτίζει τα πράγματα, απευθύνει ένα ευρύ "κατηγορώ" κατά του νομικού κόσμου αλλά και κατά του Προέδρου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων.

Με το δελτίο τύπου δεν δίνεται καμία απάντηση στις αιτιάσεις της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων. Πολλώ δε μάλλον, δεν εξηγείται γιατί χρειάστηκε να διαταχθεί ο πειθαρχικός έλεγχος με δελτίο τύπου χωρίς να τηρηθεί το άρθρο 116 παρ. 2 του Ν. 4938/2022 το οποίο προβλέπει ότι η πειθαρχική διαδικασία διενεργείται χωρίς δημοσιότηταΤο δελτίο τύπου χαρακτηρίζει ως "αυτόκλητους παράγοντες" και "ένθερμους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης" όσους κατέκριναν την παραγγελία για πειθαρχικό έλεγχο. Ο Άρειος Πάγος φαίνεται σαν να αμφισβητεί το ότι οι δικηγόροι είναι συλλειτουργοί της δικαιοσύνης και ότι έχουν δικαίωμα "δια να ομιλούν". 

Σημειώνεται ότι στο δελτίο τύπου του Αρείου Πάγου χρησιμοποιείται η έκφραση ότι οι δικαστικοί λειτουργοί "δεν είναι ανεξέλεγκτοι" η οποία εκφράστηκε και διακινήθηκε το πρώτον από τα ΜΜΕ. υπό το δήθεν αθώο και τάχα λογικό ερώτημα "Μα, να μην ελέγχονται οι δικαστές?" αλλά και από τον Φλωρίδη.

Πρέπει να σημειωθεί ότι την προσπάθεια των δικηγόρων να εξηγήσουν στην κοινωνία το πόσο αρνητική εξέλιξη ήταν η διά δελτίου τύπου ανακοίνωση της πειθαρχικής έρευνας, ο Άρειος Πάγος στην ανακοίνωσή του την υποτιμά και την απαξιώνει ως μια δήθεν προσπάθεια υποτίμησης και χειραγώγησης των δικαστικών λειτουργών από "αυτοαναγορευθέντες υπερασπιστές της δικαστικής ανεξαρτησίας". Είναι βαθύτατα προβληματικός ο δρόμος της όξυνσης και της υποτίμησης του δικηγορικού σώματος που ακολούθησε η "ηγεσία" του Αρείου Πάγου.

Βέβαια, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξηγηθούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει σε πανελίστες οι οποίοι ειδικεύονται στα reality shows και στην eurovision κι όχι στο ποινικό δίκαιο. Όχι επειδή δεν έχουν νομικές γνώσεις. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα αλλά ότι δεν έχουν την διάθεση να ακούσουν. Προτιμούν να πουν αντιεπιστημονικές εξυπνάδες για να δείξουν στο ακροατήριό τους ότι τάχα ξέρουν και από νομικά. 

Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων απάντησε στην "ηγεσία" του Αρείου Πάγου την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024 με ανακοίνωσή της, με την οποία προαναγγέλλει την λήψη των εξής μέτρων:

α) Η άσκηση προσφυγής στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα ως προς τα άνω ζητήματα

β) Η υποβολή αναφοράς στον Ευρωπαϊκό Δικηγορικό Σύλλογο (CCBE), ζητώντας την παρέμβασή του, κατά το λόγο της αρμοδιότητάς του.

 Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Ολομέλειας έχει ως εξής:

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε έκτακτα, στις 25.6.2024, με αφορμή το από 25.6.2024 Δελτίο Τύπου του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Με κατάπληξη λάβαμε γνώση του από 25.6.2024 Δελτίου Τύπου του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, με το οποίο ασκείται ευθεία επίθεση κατά του δικηγορικού σώματος επιχειρώντας να μας απαξιώσει και να μεταθέσει στο δικηγορικό σώμα τα δεινά της ελληνικής δικαιοσύνης.

Η ηγεσία του Αρείου Πάγου άρχισε να ομιλεί πλέον με Δελτία Τύπου και δια εκπροσώπων τύπου. Αποφεύγει να τοποθετηθεί στα θέματα που ανέδειξε η Συντονιστική Επιτροπή για τη διολίσθηση του Κράτους Δικαίου με τις καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης, την περιστολή δικονομικών και ουσιαστικών δικαιωμάτων, κατά παράβαση του Συντάγματος, της ΕΣΔΑ και της νομολογίας του ΕΔΔΑ και τις συγκεκριμένες αιτιάσεις που αποδίδονται σε επικοινωνιακού τύπου επιλεκτικές παρεμβάσεις της ηγεσίας του Αρείου Πάγου σε εκκρεμείς υποθέσεις και δη καθ’ υπέρβαση του θεσμικού πλαισίου των αρμοδιοτήτων της. Δεν απαντά όμως, ούτε στο κρίσιμο ερώτημά μας γιατί δεν έχει ασκηθεί πειθαρχικός έλεγχος τόσα χρόνια για τις εκατοντάδες δικαστικές αποφάσεις για τις οποίες έχει καταδικαστεί η Χώρα από το ΕΔΔΑ για παραβιάσεις της ΕΣΔΑ αναφορικά με τη δίκαιη δίκη.

Προφανώς, ουδείς ανέλεγκτος, ούτε όμως και η ηγεσία του Αρείου Πάγου. Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι, που οδηγούν στη φαλκίδευση του Κράτους Δικαίου, οι οποίοι πρέπει να αναδειχθούν και να θεραπευθούν.

Η προάσπιση του Κράτους Δικαίου αποτελεί πρόταγμα για το δικηγορικό σώμα. Αφορά στον πυρήνα της Δημοκρατίας και στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να θέσει το θέμα θεσμικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο και συγκεκριμένα:

α) με την άσκηση προσφυγής στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα ως προς τα άνω ζητήματα και

β) με την υποβολή αναφοράς στον Ευρωπαϊκό Δικηγορικό Σύλλογο (CCBE), ζητώντας την παρέμβασή του, κατά το λόγο της αρμοδιότητάς του.

Με αυτές τις πρωτοβουλίες η Συντονιστική Επιτροπή αποσκοπεί να αναδείξει θεσμικά την διάσταση του προβλήματος σε ευρωπαϊκά fora και επιφυλάσσεται να κλιμακώσει τις αντιδράσεις της σε επόμενο στάδιο, σταθμίζοντας τις εξελίξεις.

Διαβάστε περισσότερα για τα ζητήματα τα οποία προέκυψαν από τους χειρισμούς στην υπόθεση Λύτρα στο άρθρο μας Λύτρας και Ποινικός Μιθριδατισμός

Ποια είναι η στάση και η αντίληψή σας για το Ποινικό Δίκαιο στην Ελλάδα? Αφιερώστε 5 λεπτά από τον χρόνο σας για να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιό μας εδώ.

Ακολουθήστε μας στο mastodon, στο twitter και στο Facebook