28 August 2024

Όταν ο Καμμένος το 2015 είχε θέσει "ζήτημα Λινού"

Φαίνεται ότι τον Αύγουστο του 2024 δεν ήταν η πρώτη φορά που η Αθηνά Λινού βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής. Το ίδιο αλλά σε μικρότερη ένταση και έκταση, έγινε και τον Αύγουστο του 2015. Ο πρώτος που έθεσε "θέμα Λινού" ήταν ο συγκυβερνών με τον Αλέξη Τσίπρα, Πάνος Καμμένος, από το βήμα της Βουλής όπου άφησε αιχμές για την χρηματοδότηση της ΜΚΟ "Prolepsis" της κας. Λινού που έγινε παραμονές των εκλογών του 2009 και στις οποίες ήταν και η ίδια υποψήφια.

Ακολουθήστε μας στο mastodon, στο twitter και στο Facebook

Το πλαίσιο

Στην συνεδρίαση της Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, απευθύνθηκε σε επιστημονική συνεργάτιδα του Υπ. Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη λέγοντας τα εξής (βίντεο):

«Μην στρίβετε τη μούρη σας, κυρία μας. Σε σας το λέω έχετε ένα μόνιμο, όχι χαμόγελο, ένα στρίψιμο του στόματος εν είδει απαξίας. Είναι εκνευριστικό. Έχετε μια κυρία συνεργάτη του υπουργού που έχει ένα μόνιμο στριφογύρισμα προσώπου απαξίας. Είναι εκνευριστικό να το βλέπω»

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα. Αθηνά Λινού, η οποία συμμετείχε κι εκείνη στην ίδια συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής, δάκρυσε και ζήτησε συγνώμη εκ μέρους του Παύλου Πολάκη λέγοντας (βίντεο):

"Θέλω να ζητήσω προσωπικά συγγνώμη από τη συνάδελφο που υπέστη αυτή τη μορφή βίας. Νομίζω ότι δεν μπορούμε να επιτρέπουμε τέτοια συμπεριφορά, δεν έχει σημασία από ποιον προέρχεται, σε καμία γυναίκα και κανέναν άνθρωπο"

 

Αυθημερόν, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρόεδρος του Στέφανος Κασσελάκης έθεσε τον Παύλο Πολάκη εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Έκτοτε, ο Παύλος Πολάκης ερεύνησε λεπτομερώς ζητήματα που αφορούσαν στην χρηματοδότηση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας (ΑΜΚΕ) "Ινστιτούτο Prolepsis" της κας. Λινου από το δημόσιο ταμείο. Τα θέματα που εντόπισε ο Παύλος Πολάκης τα ανέδειξε κυρίως στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024, τα ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η Κουμουνδούρου ζητά από την κ. Λινού να παραιτηθεί για λόγους διαφάνειας και έκαναν λόγο για δικαίωση του Παύλου Πολάκη.

Πολιτική διαδρομή

Η κα. Λινού ήταν υποψήφια βουλευτής στην Β' Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 αλλά δεν εξελέγη. 

Τον Μάρτιο του 2010 διορίστηκε από την Κυβέρνηση Παπανδρέου στην θέση της Προέδρου της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων (ΦΕΚ ΥΟΔΔ 91/2010). Παραιτήθηκε από την θέση αυτήν στις 03.12.2010 (ΦΕΚ ΥΟΔΔ 399/2010). 

Τον Ιούλιο του 2011, με κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και της Υπ. Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, η κα. Λινού διορίστηκε Ειδική Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας (ΦΕΚ ΥΟΔΔ 211/2011).

Τον Μάρτιο του 2012 διορίστηκε από την συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑΟΣ ως Μέλος της Ελληνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΦΕΚ ΥΟΔΔ 107/2012). Αντικαταστάθηκε τον Απρίλιο του 2014 (ΦΕΚ ΥΟΔΔ 224/2014).

Τον Ιούλιο του 2012 και αφού είχαν μεσολαβήσει οι εκλογές της 17ης Ιουνίου, η κα. Λινού διορίστηκε εκ νέου στην θέση της Ειδικής Γραμματέως του Υπουργείου Παιδείας από την συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου (ΦΕΚ ΥΟΔΔ 381/2012). Διορίστηκε εκ νέου στην ίδια θέση και τον Ιούνιο του 2013, ύστερα από τον ανασχηματισμό που προκάλεσε η αποχώρηση της ΔΗΜ.ΑΡ. του Φώτη Κουβέλη από την συγκυβέρνηση (ΦΕΚ ΥΟΔΔ 322/2013). Παραιτήθηκε τέλη Σεπτεμβρίου του 2013 (ΦΕΚ ΥΟΔΔ 581/2013).

Τον Νοέμβριο του 2020 ο Αλέξης Τσίπρας την πρότεινε για Υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής ώστε να διαχειριστεί την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19.

Τον Ιούνιο του 2023 ο Αλέξης Τσίπρας ενέταξε την κα. Λινού στο ψηφοδέλτιο του Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ και εξελέγη Βουλευτής.

Πάνος Καμμένος 2015

Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 35,46% και 145 έδρες. Επειδή δεν μπορούσε να σχηματίσει αυτοδύναμη Κυβέρνηση, συνεργάστηκε με το κόμμα Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου το οποίο πήρε 4,09% και 11 έδρες.

Τον Αύγουστο του 2015 και πιο συγκεκριμένα την παραμονή του δεκαπενταύγουστου, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - Αν.ΕΛ. έφερε προς ψήφιση στην Βουλή το 3ο κατά σειρά μνημόνιο που θα υπέγραφε η Ελλάδα. Η συζήτηση ενώπιον της Βουλής ξεκίνησε στις 02:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής 14 Αυγούστου 2015 και ολοκληρώθηκε στις 10:50 το πρωί της ίδιας ημέρας, με την ψήφιση του Ν. 4336/2015.

Όταν πήρε τον λόγο ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και Υπ. Άμυνας Πάνος Καμμένος, καταφέρθηκε κατά της κας. Λινού. Ισχυρίστηκε ότι ενώ ήταν ήδη υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, το ΚΕΕΛΠΝΟ έδωσε 469.000 ευρώ στην ΜΚΟ της κας. Λινού, παραμονές των εκλογών του 2009 "για να κάνει εκλογές". 

Όλα αυτά τα ισχυρίστηκε ενώπιον του Αλέξη Τσίπρα και μάλιστα είπε ότι αυτά είναι που "η κυβέρνηση αυτή θα τα ψάξει και θα τα οδηγήσει στην δικαιοσύνη". Έδωσε δηλαδή την εντύπωση ομιλεί στο όνομα της Κυβέρνησης συνολικά και ότι οι ισχυρισμοί του δεν εκφράζουν μόνο τον ίδιο αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικότερα, ο Πάνος Καμμένος είχε πει (πρακτικά σελ. 50, βίντεο):

Και επειδή θέλετε να προχωρήσουμε και στα παρακάτω και να δει και ο ελληνικός λαός το πως εργαζόσασταν, σας έχω και ένα δώρο σήμερα. [..] Μακάρι να τα πάρει η κ. Νούλαν. Πού θέλετε να τα πουλήσουμε; Θέλετε στους Έλληνες λαθρεμπόρους του πετρελαίου; Να ξέρετε ότι αυτοί θα περάσουν από τη δικαιοσύνη. Και θα βρεθούν και τα κονδύλια που πήραν οι πολιτικοί τους υπάλληλοι, από ποιους τα πήραν, και πως έκαναν εκλογές. Να σας πω εγώ πώς έκαναν εκλογές; Τεύχος Α, αριθμός φύλλου 252, 18 Νοεμβρίου 2013. Στις εθνικές εκλογές 2009, υποψήφια Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθηνών ήταν η κ. Αθηνά ΛινούΗ κ. Αθηνά Λινού –η οποία πήγε μετά στον Γιώργο βέβαια, γι’ αυτό χαμογελά ο κ. Βενιζέλος- είναι καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ιδρυτής και Πρόεδρος ΜΚΟ ΠρόληψηςΗ κυρία αυτή διορίστηκε ως Ειδική Γραμματέας Θρησκευμάτων και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας το 2011-2013. Στις εθνικές εκλογές στις 4/10 ήταν υποψήφια του ΠΑΣΟΚ και είκοσι μέρες πριν τις εθνικές εκλογές και συγκεκριμένα στις 15-9-2009 η ΜΚΟ Πρόληψης υποβάλλει πρόταση στο ΚΕΕΛΠΝΟ για την υλοποίηση συνολικής μελέτης ύψους 469.000 ευρώ. Ήταν προεκλογική περίοδος, η κυρία ήταν υποψήφια Βουλευτής και παίρνει από το ΚΕΕΛΠΝΟ -που υπογράφανε κάποιοι κονδύλια εν λευκώ σε συγκεκριμένους δημοσιογράφους και μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία τώρα ελέγχονται- 500.000 ευρώ για να κάνει εκλογέςΑυτά είναι που η Κυβέρνηση αυτή και θα ψάξει και οδηγεί στη δικαιοσύνη καθημερινά και για τα δεκαεννέα εξοπλιστικά προγράμματα για τα οποία κάποιοι κατ’ επάγγελμα έκαναν ερωτήσεις. [..] Αυτά, λοιπόν, οδήγησαν την Ελλάδα στο μνημόνιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πήρε θέση ως προς τις αιχμές που άφησε ο συγκυβερνών μαζί του, Πάνος Καμμένος, και ιδίως ως προς το ότι η συγκυβέρνησή τους "θα τα ψάξει και θα τα οδηγήσει στην Δικαιοσύνη". 

Εκ των πραγμάτων και εκ των υστέρων αποδεικνύεται πως ο Τσίπρας δεν υιοθέτησε τις αιχμές του Καμμένου κατά της Λινού διότι αφενός στις 20 Νοεμβρίου 2020 ενώπιον της Βουλής την πρότεινε για Υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής (πρακτικά σελ. 12) και αφετέρου επειδή την τοποθέτησε στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές Μαίου & Ιουνίου του 2023. 

Πάντως, αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε τις αιχμές του κυβερνητικού του ετέρου κατά της κας. Λινού περί χρηματοδοτήσεων της ΜΚΟ της, διότι όσα είπε ο Καμμένος στην Βουλή, τα είπε ενώπιον του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος τον άκουγε με προσοχή. Συνεπώς, όταν ο Αλέξης Τσίπρας την πρότεινε για Υπ. Υγείας και όταν την τοποθέτησε στο ψηφοδέλτιο, είχε γνώση των όσων είχε πει ο Πάνος Καμμένος. Γνώριζε ότι υπήρχαν χρηματοδοτήσεις της ΜΚΟ της κας. Λινού από το δημόσιο, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει και ότι τις εξέλαβε και ως (ποινικά) επιλήψιμες. Εξάλλου, το εάν υπάρχει κάτι ποινικά επιλήψιμο δεν είναι ξεκάθαρο ούτε και σήμερα. 

Μια πολιτική ερμηνεία της στάσης του Τσίπρα θα μπορούσε να είναι ότι εξέλαβε τα λεγόμενα του Καμμένου ως μια υπερβολή που έγινε στο πλαίσιο της αυξημένης πολιτικής έντασης που υπήρχε εκείνη την περίοδο. Φυσικά, η στάση του Τσίπρα επιδέχεται και άλλων πολιτικών ερμηνειών όπως ότι έδειξε ευελιξία και εγκόλπωσε στον ΣΥΡΙΖΑ πρακτικές που ναι μεν δεν συγκροτούν ποινικό αδίκημα αλλά ταυτόχρονα δεν φαίνεται και να συνάδουν αξιακά με τον κομματικό φορέα του οποίου ήταν επικεφαλής. Ή ότι η  κα. Λινού είναι τρόπον τινά ένα υπερκομματικό πρόσωπο διότι στο πρόσφατο παρελθόν είχε διοριστεί σε πολιτικές θέσεις τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από την ΝΔ. Και επειδή ήταν υπερκομματικό πρόσωπο, θα μπορούσε να επιτευχθεί συναίνεση από όλα τα κόμματα για να διοριστεί ως Υπ. Υγείας κοινής αποδοχής. Αυτό όμως είναι ταυτόχρονα και μειονέκτημα καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το κόμμα που κατηγορούσε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για φαυλότητα.

Πάντως, το ζήτημα που έχει ανακύψει με την κα. Λινού δείχνει να είναι περισσότερο πολιτικό μέχρι στιγμής, κι όχι ποινικό.

Update 29.08.2024: Η απάντηση του Prolepsis στον Καμμένο

Στις 17 Αυγούστου 2015, με ανακοίνωσή του, το ινστιτούτο Prolepsis απάντησε στις αιχμές του Πάνου Καμμένου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοινωση, ο Πάνος Καμμένος επιχείρησε να υποβαθμίσει την Επιδημιολογική Μελέτη των Οινοφύτων με τις συκοφαντικές του αναφορές στην κα. Λινού. Το ινστιτούτο επισημαίνει ότι η Μελέτη ζητήθηκε το 2008 από τον Δήμο Οινοφύτων, ότι έχει παρουσιαστεί σε διεθνώς αναγνωρισμένα Συνέδρια και Περιοδικά, και ότι η Πολιτεία της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ, βασιζόμενη κυρίως στα ευρήματα της "Μελέτης Λινού," άλλαξε την νομοθεσία της και σχεδόν μηδένισε τα επιτρεπόμενα επίπεδα εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό. Επιπέον, τονίσαν ότι οι καταγγελίες του κ. Καμμένου ότι το ποσό της επιχορήγησης της Επιδημιολογικής Μελέτης των Οινοφύτων εδόθη για τις προεκλογικές δαπάνες της κ. Λινού είναι ολωσδιόλου αναληθείς και πρέπει να ελεγχθούν. Ο κ. Καμμένος ισχυρίζεται ότι η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ έλαβε χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση της ΝΔ, στην οποία ο ίδιος συμμετείχε.

Αναζητήσαμε στα πρακτικά της Βουλής εάν ο Πάνος Καμμένος επανήλθε στο "θέμα Λινού", ιδίως μετά την ανακοίνωση του prolepsis. Απο την αναζήτηση αυτή προκύπτει ότι ο αρχηγός των Αν.Ελ. δεν επανέφερε το "θέμα Λινού" στο κοινοβούλιο μετά τις αιχμές που άφησε στην ομιλία του κατά την ψήφιση του 3ου μνημονίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Απάντηση Ινστιτούτου PROLEPSIS στην ομιλία του Υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου στην ολομέλεια της Βουλής

17 Αυγούστου 2015

"Η απόπειρα του Υπουργού Άμυνας και Προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνου Καμμένου στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής να υποβαθμίσει την Επιδημιολογική Μελέτη των Οινοφύτων με τις συκοφαντικές του αναφορές στην Υπεύθυνη της Μελέτης Καθηγήτρια της Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και Πρόεδρο του Ινστιτούτου Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis κυρία Αθηνά Λινού είναι εντελώς αναληθής και παραπλανητική.

Ο κ. Καμμένος γνωρίζει ή τουλάχιστον ώφειλε να γνωρίζει πριν αναφερθεί στην Μελέτη, τα ακόλουθα:

Η Μελέτη αυτή ζητήθηκε το 2008 από τον Δήμο Οινοφύτων, με στόχο να εξακριβωθεί κατά πόσο η υγεία των κατοίκων της περιοχής επιβαρύνεται από τις εκεί εγκατεστημένες βιομηχανικές μονάδες. Η συλλογή και η ανάλυση των στοιχείων άρχισε να υλοποιείται με εντατικούς ρυθμούς ήδη από το 2009 και συνεχίζει βάσει της αρχικής συμβάσεως μέχρι και το 2016, από ομάδα μελετητών υπό την επίβλεψη της κ. Λινού. Η Μελέτη έχει παρουσιαστεί σε διεθνώς αναγνωρισμένα Συνέδρια και Περιοδικά, τα οποία πιστοποιούν την εγκυρότητα των συλλεχθέντων στοιχείων και της μεθοδολογίας της. Τα μέχρι σήμερα δημοσιευμένα και πράγματι εντυπωσιακά αποτελέσματα, που αναδεικνύουν δραματικές επιπτώσεις για την υγεία του πληθυσμού της περιοχής, έχουν ανακοινωθεί επανειλημμένα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, αλλά εκτενώς και στα ΜΜΕ. Χαρακτηριστικό της εμπιστοσύνης με την οποία η διεθνής κοινότητα περιβάλλει την Επιδημιολογική Μελέτη των Οινοφύτων είναι ότι η Πολιτεία της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ, βασιζόμενη κυρίως στα ευρήματα της "Μελέτης Λινού," άλλαξε την νομοθεσία της και σχεδόν μηδένισε τα επιτρεπόμενα επίπεδα εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό.

Δυστυχώς, η Ελληνική Πολιτεία αποφεύγει μέχρι σήμερα να αντιμετωπίσει ουσιαστικά το τόσο σοβαρό αυτό θέμα για την Υγεία του Ελληνικού Λαού.

Με λύπη πρέπει να επισημανθεί ότι οι καταγγελίες του κ. Καμμένου ότι το ποσό της επιχορήγησης της Επιδημιολογικής Μελέτης των Οινοφύτων εδόθη για τις προεκλογικές δαπάνες της κ. Λινού είναι ολωσδιόλου αναληθείς και πρέπει να ελεγχθούν. Ο κ. Καμμένος ισχυρίζεται ότι η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ έλαβε χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση της ΝΔ, στην οποία ο ίδιος συμμετείχε!  

Ο κ. Καμμένος γνωρίζει (ή άλλως ασυγγνώστως αγνοεί) ότι το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis λειτουργεί με πλήρη Διαφάνεια στην εξασφάλιση και διαχείριση των πόρων του από το 1990. Έτσι άλλωστε διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα στα έργα που εκπονεί. Για τους λόγους αυτούς, το Ινστιτούτο δηλώνει στον κ. Καμμένο ότι η διαχείριση του Ινστιτούτου είναι ανοιχτή σε οποιονδήποτε σχετικό έλεγχο, τον οποίο και με χαρά θα δεχθεί και θα διευκολύνει.

Ακόμη, ο κ. Καμμένος γνωρίζει (ή άλλως ασυγγνώστως αγνοεί) το τεράστιο  ανθρωπιστικό έργο της Πρόληψης που τα τελευταία πέντε χρόνια της κρίσεως ανέδειξε το σοβαρό πρόβλημα Επισιτιστικής Ανασφάλειας στην χώρα μας και χορήγησε πάνω από 11.000.000 γεύματα και οδηγίες για Υγιεινή Διατροφή σε περισσότερους από 70.000 μαθητές Δημοσίων σχολείων στις οικονομικά πιο ασθενείς περιοχές σε όλη την Ελλάδα.

Τέλος, ο κ. Καμμένος γνωρίζει (ή άλλως ασυγγνώστως αγνοεί) το έργο και των δεκάδων Ελλήνων και ξένων Επιστημόνων του Ινστιτούτου Prolepsis αλλά και των εκατοντάδων εθελοντών που εργάζονται από το 1990 όχι μόνο σε επιστημονικές Μελέτες αλλά και πολλές Ανθρωπιστικές προσπάθειες. Καλό θα ήταν λοιπόν, πριν εκτοξευθούν ακρίτως τόσο σοβαρές κατηγορίες, να υπάρχει, αν μη τι άλλο, περισσότερη ενημέρωση αλλά και μεγαλύτερη υπευθυνότητα".



Δείτε επίσης: Η απροετοίμαστη αντιπολίτευση στην συνταγματική αναθεώρηση που έρχεται