04 November 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Επικίνδυνοι και με την συνταγματική αναθεώρηση

 

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει βυθιστεί στην εσωστρέφεια. Η πολιτική επιβίωση των στελεχών της έχει γίνει εργασία αποκλειστικής απασχόλησης και όποτε το κόμμα τους ασχολείται με σοβαρά ζητήματα, το κάνει με τρόπο επικίνδυνο για την κοινωνία. Το πλέον πρόσφατο κρούσμα είναι οι δηλώσεις του Νίκου Παππά για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Μετά τις τραγικές δηλώσεις του περί κατάθεσης πρότασης για σύσταση προανακριτής επιτροπής για το μπάζωμα των Τεμπών χωρίς να το έχει συζητήσει με τους συγγενείς των θυμάτων, ο Παππάς ζητάει τώρα να κάνει τον ρυθμιστή της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για την επερχόμενη συνταγματική αναθεώρηση. Ζητάει από την Νέα Δημοκρατία να του καταθέσει την πρότασή της για την συνταγματική αναθεώρηση. Για να την κάνει τί? Για να την διορθώσει? Για να κάνει τις προσθήκες του? Η ουσία όμως βρίσκεται σε όσα δεν είπε. Δεν είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει την δική του πρόταση. Διότι πολύ απλά, δεν υπάρχει τέτοια πρόταση. Εκείνοι οι οποίοι προκάλεσαν κρίση ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 3 μήνες, εκείνοι οι οποίοι έθεσαν ως ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών την κρίσιμη ημερομηνία κατά την οποία μπορεί να ξεκινήσει η συνταγματική αναθεώρηση, παριστάνουν ότι είναι μέρος της λύσης. Ρίχνουν τώρα άσφαιρα πυρά για την τιμή των όπλων και πολεμούν με φανταστικούς εχθρούς. Αντί το πρόβλημα του κου. Παππά να είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δική του πρόταση για την συνταγματική αναθεώρηση, προβληματίζεται για το ποια θα είναι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας. Με ξένα κόλλυβα όμως δεν γίνεται μνημόσυνο. Η νέα ηγεσία έχει πολλή δουλειά να κάνει εάν θέλει να πάψει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ το συνώνυμο της προχειρότητας και της αποτυχίας.

Ακολουθήστε μας στο mastodon, στο twitter και στο Facebook

Η τοποθέτηση Παππά

Το μπαράζ ανευθυνότητας, προχειρότητας και έλλειψης σοβαρότητας από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται. 

Μετά τις ανεύθυνες και επικίνδυνες δηλώσεις του, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το μπάζωμα των Τεμπών, κόντρα στον δικαστικό αγώνα των συγγενών των θυμάτων, ο Νίκος Παππάς ξαναχτύπησε. Αυτήν την φορά, σειρά είχε η Συνταγματική Αναθεώρηση. 

Κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος "Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων" την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς είπε (σελ. 178 των πρακτικών) από το βήμα της Βουλής:

"Έχετε πει ότι θέλετε να προχωρήσετε σε Συνταγματική Αναθεώρηση. Σας καλούμε για άλλη μια φορά να ανοίξετε τα χαρτιά σας. Ποια άρθρα θέλετε να αναθεωρήσετε; Για να αντιληφθούμε και εμείς εάν θα επιδιώξετε πλειοψηφίες αναθεώρησης που κοιτάνε και προς τα δεξιά σας, για να καταλάβει κι ο λαός ποια κατεύθυνση θέλετε να δώσετε στη Συνταγματική Αναθεώρηση. Θέλετε να αλλάξετε το άρθρο για τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων; Ή μήπως το άρθρο που διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού; Αφορά και το πλαίσιο του παρόντος νομοσχεδίου; Μήπως -λέω, μήπως- θα πειράξετε το άρθρο που διασφαλίζει την οικονομική αυτοτέλεια των ανεξάρτητων αρχών; Διότι δεν σας βγήκε σήμερα η μεθόδευση σε σχέση με τον Συνήγορο του Πολίτη. Μήπως το άρθρο για τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών; Ακούμε και ότι ο Εισαγγελέας δεν κάλεσε κρίσιμους μάρτυρες στην υπόθεση των παρακολουθήσεων. Ποια άρθρα, λοιπόν, θέλετε να αναθεωρήσετε και με ποιους σκέφτεστε να το συζητήσετε κιόλας για να κάνετε πλειοψηφία"

Η ομιλία του Νίκου Παππά για κάποιο λόγο θεωρήθηκε περίπου θρίαμβος ο οποίος έπρεπε να διαφημιστεί και από την πλατφόρμα iSYRIZA. Φυσικά, δεν πρόκειται για θρίαμβο, ούτε "στρίμωξε" ο Νίκος Παππάς την Κυβέρνηση Μητσοτάκη. 

Αντιθέτως, συνιστά ωμή παραδοχή ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρουν τί τους γίνεται με την κορυφαία διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Ή, ότι ξέρουν πάρα πολύ καλά, αλλά προτιμούν να αποκρύψουν την ανεπάρκειά τους ώστε να τους μείνει χρόνος για να ασχοληθούν ανενόχλητοι με αυτό το οποίο πραγματικά τους νοιάζει: με τα εσωκομματικά τους, τα οποία είναι για αυτούς σπουδαιότερα σε σχέση με τα προβλήματα της κοινωνίας. 

Ούτως ή άλλως θα κατατεθεί πρόταση

Προκειμένου να κρύψει κάτω από το χαλί την έλλειψη σοβαρότητας και οργάνωσης, η οποία είναι ενδημική στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο Νίκος Παππάς αποφάσισε να κερδίσει μία φανταστική μάχη στη Βουλή απέναντι σε έναν φανταστικό εχθρό.

Την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024, επινόησε μία φανταστική απαίτηση. Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη προτίθεται να εκκινήσει την διαδικασία Συνταγματικής Αναθεώρησης και απαίτησε από αυτήν "να ανοίξει τα χαρτιά της" (sic!). 

Στα αυτιά κάθε καλόπιστου πολίτη ακούγεται ως μία εύλογη απαίτηση. Είναι όμως έτσι?

Κατά το άρθρο 110 παρ. 2 του Συντάγματος, η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης ξεκινάει με την κατάθεση πρότασης από 50 τουλάχιστον Βουλευτές. 

Δηλαδή, προαπαιτούμενο για να ξεκινήσει η αναθεωρητική διαδικασία είναι η κατάθεση πρότασης υπογεγραμμένη από 50 βουλευτές. 

Δεν απαιτείται από το Σύνταγμα η πρόταση αυτή να προέρχεται από την Κυβέρνηση. Για την ακρίβεια, η Συνταγματική Αναθεώρηση δεν είναι αρμοδιότητα της Κυβέρνησης αλλά της Βουλής. Το μόνο που χρειάζεται είναι η πρόταση 50 βουλευτών οι οποίοι μάλιστα δεν είναι καν ανάγκη να ανήκουν στο ίδιο κόμμα. Επομένως, ακόμα 50 βουλευτές από διαφορετικά κόμματα μπορούν να καταθέσουν πρόταση περί συνταγματικής αναθεώρησης.

Δεν απαιτείται από το Σύνταγμα η πρόταση αυτή να προέρχεται από την Κυβέρνηση. Για την ακρίβεια, η Συνταγματική Αναθεώρηση δεν είναι αρμοδιότητα της Κυβέρνησης αλλά της Βουλής. Το μόνο που χρειάζεται είναι η πρόταση 50 βουλευτών οι οποίοι μάλιστα δεν είναι καν ανάγκη να ανήκουν στο ίδιο κόμμα. Επομένως, ακόμα και 50 βουλευτές από διαφορετικά κόμματα μπορούν να καταθέσουν πρόταση περί συνταγματικής αναθεώρησης.

Συνεπώς, όταν θα έρθει η ώρα κατά την οποία η Νέα Δημοκρατία θα θέλει να ξεκινήσει την διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, είναι αναγκασμένη από το άρθρο 110 παρ. 2 του Συντάγματος να καταθέσει την πρότασή της, στην οποία θα καταγράφονται τα άρθρα τα οποία προτείνει να αναθεωρηθούν. 

Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο ξεκινάει η αναθεωρητική διαδικασία. Προφανώς και θα το κάνουν διότι δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Είναι συνθήκη εκ των ων ουκ άνευ. 

Δεν τίθεται λοιπόν ζήτημα "κρυφής", "μουλωχτής" ή whatever αναθεώρησης του Συντάγματος. Είναι υποχρεωτική η κατάθεση σχετικής πρότασης η οποία υποχρεωτικά θα δημοσιευθεί.

Δεν το γνωρίζει αυτό ο κος. Παππάς? Δεν γνωρίζει ότι η πρόταση δεν είναι κρυφή αλλά ότι κατατίθεται υποχρεωτικά στην Βουλή? Δεν γνωρίζει ότι έτσι έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ξεκίνησε την Συνταγματική Αναθεώρηση το 2018?

Τί ακριβώς ζητάει ο Παππάς από την Κυβέρνηση?

Τί ακριβώς, λοιπόν, ζητάει ο κος. Παππάς με όσα είπε στην τοποθέτησή του ενώπιον της Βουλής? Για ποιο ακριβώς ζήτημα εγκαλεί την κυβέρνηση? Αφού αναγκαστικά θα πρέπει η Νέα Δημοκρατία να καταθέσει την πρότασή της ενώπιον της Βουλής για να ξεκινήσει η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρηση. Έτσι ορίζει το άρθρο 110 παρ. 2 του Συντάγματος, έτσι γίνεται από το 1975 και έπειτα. Έτσι έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ στην αναθεώρηση του 2019. Κατέθεσε πρώτα την πρότασή του. Δείτε ενδεικτικά στο άρθρο μας Σύνταγμα 2019: Τα πρακτικά των συζητήσεων της Βουλής και των Επιτροπών πώς είναι μία πρόταση με την οποία εκκινεί η Συνταγματική Αναθεώρηση.

Η πρόταση περί Συνταγματικής Αναθεώρησης περιέχει τα άρθρα τα οποίο κρίνουν οι προτείνοντες ότι χρήζουν αναθεώρησης (πχ το άρθρο 24 του Συντάγματος) καθώς και το περιεχόμενό τους, δηλαδή το πώς προτείνεται να διαμορφωθεί (πχ να προστεθούν ή να αφαιρεθούν ή να αντικατασταθούν λέξεις και φράσεις). 

Όταν θα κατατεθεί η πρόταση της Νεας Δημοκρατίας στην Βουλή, θα πληροφορηθούν όλοι για το περιεχόμενό της, κι όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι μία διαδικασία η οποία γίνεται κρυφά. 

Επομένως, τί ακριβώς ζητάει ο Νίκος Παππάς? 

Ζητάει ενημέρωση? Μα, αυτή θα γίνει αναγκαστικά όταν η Νέα Δημοκρατία καταθέσει την πρότασή της στην Βουλή. Έτσι γίνεται κι έτσι έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018. Μήπως θέλει απλώς να ξέρει τα άρθρα του Συντάγματος τα οποία προτίθεται να αναθεωρήσει η Νέα Δημοκρατία? Δηλαδή, εάν η Νέα Δημοκρατία του καταθέσει έναν κατάλογο με τα άρθρα τα οποία σκοπεύει να αναθεωρήσει, τότε τί συμπέρασμα ακριβώς θα βγάλει, γνωρίζοντας μόνο τα άρθρα κι όχι και το περιεχόμενο τους? Εάν ο Νίκος Παππάς έχει τρόπο γνωρίζοντας μόνο τον αριθμό των άρθρων πχ ότι η ΝΔ θα αναθεωρήσει τα άρθρα 19, 25 και 86, να καταλάβει προς τα πού θα κινείται η αναθεώρηση, να αναλάβει άμεσα κάποια έδρα Συνταγματικού Δικαίου σε κάποια από τις Νομικές Σχολές της χώρας για να διδάξει και σε άλλους αυτό το χάρισμα. 

Εύλογα θα πει κάποιος ο οποίος δεν γνωρίζει την διαδικασία: "Να του δώσουν όχι μόνο τον αριθμό των άρθρων αλλά και το περιεχόμενο αυτών". Ο συνδυασμός αυτός, δηλαδή το ποια άρθρα θα αναθεωρηθούν μαζί με το περιεχόμενό τους, λέγεται πρόταση αναθεώρησης και είναι αυτό που θα καταθέσει υποχρεωτικά η Νέα Δημοκρατία. 

Άρα τί ζητάει? Ζητάει από την Νέα Δημοκρατία, πριν καταθέσει την πρότασή της στην Βουλή, να την καταθέσει πρώτα σε αυτόν? Για ποιον λόγο? Για να γίνει τί ακριβώς? 

Για να κάνει πρώτα έναν διάλογο η Νέα Δημοκρατία μαζί του? Θέλει να του δώσει η Νέα Δημοκρατία την πρόταση την οποία επεξεργάζεται, πριν ακόμα την καταθέσει στην Βουλή, για να την δει και ενδεχομένως να κάνει και κάποιες διορθώσεις? Θέλει να συνδιαμορφώσει την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας?

Ζητάει να ξεκινήσουν Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση μαζί έναν διάλογο πριν καταθέσει την πρότασή της η Νέα Δημοκρατία? Μήπως ζητάει να καταθέσουν μαζί την πρόταση Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση?

Τί είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018

Εκτός από ασόβαρα και τραγικά, αυτά τα πράγματα είναι και επικίνδυνα. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει αυτό που ζητάει τώρα ο Παππάς, όταν ξεκίνησε την διαδικασία αναθεώρησης το 2018. 

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 ανέλαβε την πρωτοβουλία να ξεκινήσει την διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης, δεν ενημέρωσε πρώτα την Νέα Δημοκρατία ή τα υπόλοιπα κόμματα για τα άρθρα του Συντάγματος τα οποία είχε την πρόθεση να περιλάβει στην πρότασή του. Δεν μπήκε σε διάλογο με την Νέα Δημοκρατία, η οποία ήταν τότε Αξιωματική Αντιπολίτευση, για να την ενημερώσει σχετικά. Δεν της κατέθεσε κατάλογο των προς αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απλώς κατέθεσε επίσημα την πρότασή του στην Βουλή στις 2 Νοεμβρίου 2018, όπως απαιτεί το άρθρο 110 παρ. 2 του Συντάγματος. Και αυτό ήταν όλο. Όμως, και τα υπόλοιπα κόμματα κατέθεσαν τις προτάσεις τους. 

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας Σύνταγμα 2019: Τα πρακτικά των συζητήσεων της Βουλής και των Επιτροπών.

Γιατί είναι επικίνδυνα όσα είπε ο Παππάς

Ξεκαθαρίστηκε παραπάνω ότι, εφόσον η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί την έναρξη της αναθεωρητικής διαδικασίας, αναγκαστικά θα δώσει στην δημοσιότητα την πρότασή της για την Συνταγματική Αναθεώρηση διότι αυτό ορίζει το άρθρο 110 παρ. 2 του Συντάγματος. Αναγκαστικά θα την καταθέσει ενώπιον της Βουλής. 

Επομένως, τί ακριβώς εξυπηρετούν όσα είπε ο Νίκος Παππάς. Η ουσία κρύβεται σε αυτά που δεν είπε

Ο Παππάς επιχείρησε ανεπιτυχώς να προκαλέσει στους πολίτες μία οφθαλμαπάτη. Προσπάθησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι τάχα είναι στο χέρι της Κυβέρνησης η Συνταγματική Αναθεώρηση. Ότι η Κυβέρνηση έχει την αποκλειστική πρωτοβουλία και την εξουσία για την αναθεώρηση κι ότι ως εκ τούτου είναι και υπόλογη. Άρα, ότι την ελέγχει σκληρά και μαχητικά, όπως αρμόζει στον πρόεδρο της Κ.Ο. της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Και, αντιθέτως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ή τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν καμία σχέση με την αναθεωρητική διαδικασία. Άρα, το μόνο που τάχα απομένει είναι απλώς να ελέγχουν την κυβέρνηση κι όχι να ασχοληθούν με την αναθεώρηση.

Δεν είπε όμως ότι σύμφωνα με το άρθρο 110 παρ. 2 του Συντάγματος η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης ξεκινάει με την πρόταση πενήντα τουλάχιστον βουλευτών. Η πρωτοβουλία για να ξεκινήσει η διαδικασία είναι της Βουλής κι όχι της Κυβέρνησης. Με άλλα λόγια, δεν εξαρτάται από την Κυβέρνηση η Συνταγματική Αναθεώρηση ούτε είναι αποκλειστική της αρμοδιότητα. Η πρωτοβουλία ανήκει στους Βουλευτές κι όχι στους Υπουργούς. Επομένως, τα δημοκρατικά κόμματα μπορούν να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις και να αναλάβουν αυτά την πρωτοβουλία της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Εξάλλου, όπως αναφέρεται και παραπάνω, το μόνο που χρειάζεται είναι να υπογράφουν την πρόταση 50 βουλευτές οι οποίοι δεν είναι καν ανάγκη να ανήκουν στο ίδιο κόμμα.

Δεν εμποδίζει, λοιπόν, τίποτα τον κο. Παππά, το κόμμα του οποίου διαθέτει 35 Βουλευτές κι όχι τους 50 που απαιτεί το Σύνταγμα, να κάνει τις απαραίτητες συνεννοήσεις με άλλα δημοκρατικά κόμματα ώστε να καταθέσουν μία κοινή πρόταση. Προαπαιτούμενο όμως για να το κάνει αυτό είναι να έχει το κόμμα του κάποια πρόταση για την αναθεώρηση.

Σε κάθε περίπτωση, τίποτα δεν εμποδίζει τον κο. Παππά από το να καταθέσει το κόμμα του στον δημόσιο διάλογο την δική του πρόταση, έστω κι αν δεν έχει τους 50 βουλευτές. Εξάλλου, και στην αναθεώρηση που ξεκίνησε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσαν τις προτάσεις τους και το Ποτάμι, το ΚΚΕ, το ΚΙΝΑΛ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, δηλαδή κόμματα που είχαν λιγότερους από 50 βουλευτές. 

Συνεπώς, τίποτα δεν εμποδίζει τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει το όραμά του για το πώς βλέπει το Σύνταγμα. Γιατί λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το κάνει

Η απάντηση πρέπει να προβληματίσει τους δημοκρατικούς πολίτες. Αυτό που δεν είπε ο Νίκος Παππάς είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την δική του πρόταση

Θα μπορούσε να πει ο Νίκος Παππάς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει στον δημόσιο διάλογο την δική του πρόταση. Εάν υπήρχε τέτοια πρόταση. Αλλά δεν υπάρχει

Αυτό είναι που κάνει τα πράγματα απολύτως επικίνδυνα και δίνει το σήμα στους πολίτες ότι δεν μπορούν και δεν πρέπει να βασίζονται στην αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν επιτελεί πλέον τον συνταγματικό της ρόλο. Έχει αποσυρθεί από την παραγωγή πολιτικής και προτάσεων. 

Πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δική του πρόταση. Εάν είχε, πρόταση, θα την είχε δημοσιεύσει. Θα είχε κάνει κάποιον διάλογο. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή η Αξιωματική Αντιπολίτευση, είναι ένα κόμμα το οποίο δεν έχει προτάσεις για μία από τις κορυφαίες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, η οποία επηρεάζει άμεσα την ζωή των πολιτών. 

Οι προτάσεις για το Σύνταγμα δίνουν το στίγμα κάθε κόμματος. Είναι κομμάτι του οράματός τους για το μέλλον. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τέτοιο όραμα. Μάλλον, ούτε και μέλλον.

Επειδή, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δική του πρόταση, ο Νίκος Παππάς προσπαθεί να παραστήσει τον "κουμανταδόρο" στις προτάσεις των άλλων. Επιχειρεί να κάνει "μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα". 

Κάνουν εσωκομματικές εκλογές την ημέρα που ανοίγει η αναθεωρητική διαδικασία

Η κρίσιμη ημερομηνία για την Συνταγματική Αναθεώρηση είναι η Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024 διότι τότε συμπληρώνεται η πενταετία από την προηγούμενη αναθεώρηση, σύμφωνα με το άρθρο 110 παρ. 6 του Συντάγματος

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία προκάλεσε την κρίση ηγεσίας, αντί να διενεργήσει όσο γρηγορότερα γινόταν τις εσωκομματικές εκλογές ώστε να ασχοληθεί η νέα ηγεσία με τα κορυφαία ζητήματα της Συνταγματικής Αναθεώρησης και της Εκλογής ΠτΔ, τοποθέτησε τον 1ο γύρο την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024 και εφόσον χρειαστεί 2ος γύρος, την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2024. 

Δηλαδή, ενδέχεται την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου να καταθέσει η Νέα Δημοκρατία την πρότασή της και ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα να μην έχει Πρόεδρο! Να ασχολείται με τα εσωκομματικά του. Προκάλεσαν μία κρίση χωρίς να σταθμίσουν τα μεγάλα ζητήματα που είχαν μπροστά τους.

Η αδιαφορία η οποία επικρατεί στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανής εδώ και καιρό. Από τις αρχές του καλοκαιριού του 2024, είχαν επιδοθεί σε έναν αγώνα πολιτικής επιβίωσης και, φυσικά, αδιαφορούσαν για την κοινωνία, για τα προβλήματά της και για τις αγωνίες των ψηφοφόρων τους. Αντί να ασχοληθούν (και) με την Συνταγματική Αναθεώρηση, το μόνο που τους ένοιαζε ήταν η "μάχη της καρέκλας".

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν δρομολόγησαν κάποιον διάλογο με την κοινωνία για την επερχόμενη συνταγματική αναθεώρηση, διότι δεν τους νοιάζει. Δεν ασχολήθηκαν με το να καταρτίσουν την δική τους πρόταση, έστω και χωρίς την συμμετοχή της κοινωνίας. Είχαν σημαντικότερα προβλήματα. Με την κρίση ηγεσίας που προκάλεσαν ήταν βέβαιο ότι δεν θα έμενε χώρος και χρόνος για να ασχοληθούν με την αναθεώρηση.

Είχαμε επισημάνει έγκαιρα αυτόν τον κίνδυνο ήδη από τον Αύγουστο του 2024 στο άρθρο μας Η απροετοίμαστη αντιπολίτευση στην συνταγματική αναθεώρηση που έρχεται.

Είχαμε επισημάνει πως πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η Νέα Δημοκρατία θα αξιοποιήσει την δυνατότητα για αναθεώρηση του Συντάγματος. Ότι, όχι απλώς θα ξεκινήσει την διαδικασία, όχι απλώς έχει ήδη ξεκινήσει να συντάσσει εδώ και καιρό την πρότασή της, αλλά και ότι πιθανότατα βρίσκεται στην τελική φάση κατά την οποία ρυθμίζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες. 

Γράφαμε ότι οι λόγοι για τους οποίους εικάζεται ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη προετοιμάσει την πρόταση περί συνταγματικής αναθεώρησης είναι επειδή αφενός η σύνταξη τέτοιας πρότασης είναι επιστημονική εργασία υψηλού επιπέδου που δεν γίνεται σε διάστημα μίας εβδομάδας (ούτε καν εντός ενός - δύο μηνών) και αφετέρου επειδή η κυβέρνηση αυτή είναι πάντοτε καλά προετοιμασμένη για όποιες θεσμικές αλλαγές κάνει. 

Στον αντίποδα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που περιφέρονται νυχθημερόν στα κανάλια, δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Βρίσκουν βήμα για τα εσωκομματικά τους στις ενημερωτικές εκπομπές αλλά δεν βρίσκουν χρόνο για την συνταγματική αναθεώρηση. Διότι δεν τους ενδιαφέρει.

Η κατάρτιση πρότασης για την συνταγματική αναθεώρηση δεν είναι εργασία που γίνεται σε τσιπουράδικα. Δεν χωράνε σε αυτήν την διαδικασία αμπελοφιλοσοφιες. Είναι η διαδικασία αποτύπωσης ενός οράματος για το μέλλον, με επιστημονικό και συστηματικό τρόπο. Δεν χωράνε προχειρότητες και συνθήματα σε αυτήν.

Τα στελέχη της διαχρονικής προχειρότητας δεν θα μπορούσαν να εργαστούν σκληρά για κάτι άλλο πέρα από την πολιτική τους επιβίωση. Δεν θα μπορούσαν να εργαστούν συστηματικά και με επιστημονική επάρκεια για να καταρτίσουν μία πρόταση. 

Τα πράγματα όμως είναι ακόμα χειρότερα και επικίνδυνα. Δεν είναι ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατήρτισαν μία πρόταση, έστω και πρόχειρη. Δεν κατήρτισαν καν μία πρόταση. Εάν το είχαν κάνει, θα την δημοσίευαν. 

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αποσυρθεί οικειοθελώς από τα καθήκοντά της. Έχει παραιτηθεί και είναι σαν να μην υπάρχει. Αρνείται πεισματική να επιτελέσει τον συνταγματικό της ρόλο. Η νέα ηγεσία μόλις που προλαβαίνει. Εάν ο Στέφανος Κασσελάκης προτίθεται να ασχοληθεί σοβαρά με το κόμμα του οποίου διεκδικεί την ηγεσία, πρέπει άμεσα να ανοίξει ο ίδιος το ζήτημα της αναθεώρησης. Πρέπει άμεσα να συγκροτήσει ομάδα εργασίας η οποία θα είναι έτοιμη να επεξεργαστεί μία πρόταση. Πρέπει άμεσα να κάνει δηλώσεις πάνω στο θέμα και να ενημερώσει τους ψηφοφόρους του ότι η αναθεώρηση είναι ένα ζήτημα το οποίο τον απασχολεί. Πρέπει άμεσα να δείξει ότι ενδιαφέρεται. Δεν το έχει κάνει ακόμα. Πρέπει χθες να ανακοινώσει τους άξονες στους οποίους θα κινείται η πρότασή του (πχ ότι είναι αντίθετος στα ιδιωτικά πανεπιστήμια) και να δεσμευτεί σε αυτούς τους άξονες. Πρέπει χθες να δεσμευτεί σε κόκκινες γραμμές για τις οποίες αποκλείεται δώσει την συναίνεση του στις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας. Πρέπει χθες να δείξει ότι υπό την ηγεσία του το κόμμα θα πάψει να δουλεύει με προχειρότητα. Μέχρι να τα κάνει αυτά, δεν πείθει κανέναν ότι ενδιαφέρεται για να αλλάξει το κόμμα του και ότι έχει όραμα για την χώρα.

Αυτό που έκανε ο Νίκος Παππάς ήταν μια άσφαιρη βολή για την τιμή των όπλων. Τα είπε για να τα πει, γνωρίζοντας ότι δεν είναι σοβαρά όσα λέει. Δεν αποκλείεται βέβαια να καταθέσει την πρότασή της στην Βουλή η Νέα Δημοκρατία, όπως ορίζει το Σύνταγμα, και να ισχυριστεί ο Παππάς ότι αυτός την εξανάγκασε να το κάνει. 

Ακολουθήστε μας στο mastodon, στο twitter και στο Facebook